Lindy Hop

A swing táncok közül a legismertebb és legnépszerűbb a Lindy Hop, amely New York főleg feketék lakta Harlem negyedéből indult hódító útjára az 1920-as évek végén. Kezdetben főként a fekete közösségekben volt kedvelt. A ’30-as, ’40-as években a tánc és a táncosok stílusa folyamatosan változott, párhuzamosan a jazz zene fejlődésével.

A Lindy Hop számos korabeli tánc fúziójából alakult ki, felfedezhetjük benne a például a Charleston, a Texas Tommy és a Breakaway elemeit is. A legenda szerint a név egy 1928-as újság főcíméből jött („Lindy hops the Atlantic”), mely Charles Lindbergh Atlanti-óceánon átívelő repülőútjáról szólt.

A Lindy jellemzője, hogy a táncosok gyakran alkalmaznak dobásokat, akrobatikus elemeket („Air steps”). Ez főként az úgynevezett Savoy-stílusban van jelen, sok táncos ezt tartja a legautentikusabb irányzatnak, mely rendkívül energikus, nagy mozdulatokkal dolgozik. Nevét a híres Savoy Balroomról kapta, ahol nap mint nap a korszak legjobbjai koptatták a padlót, innen származik  legendás Frankie Manning által vezetett Whitey’s Lindy Hoppers csoport is.

Végezetül pedig nézzétek meg ezt a klasszikus részletet a Helzapoppin’ c. filmből, melyben Frankie Manning és a Whitey’s Lindy Hoppers táncol:

 

A Lindy Hop népszerűbbé válásával párhuzamosan alakultak ki más stílus irányzatai, például a Savoy-nál sokkal finomabb, lágyabb, jóval „fehérebb” Hollywood-stílus. Az egyik legismertebb Hollywood-táncos Dean Collins, aki számos filmben is táncolt és koreografált. A Lindyre - stílustól függetlenül - jellemző az improvizáció, a szabadság, a mozdulatok maximális összhangja a zenével.

Manapság már nagyon sokféleképp táncoljuk, és - ahogy ez a kezdetektől fogva jellemző volt rá – más mozgásformákból folyamatosan épülnek be új elemek a táncba. Ezért nem beszélhetünk „hivatalos” figurákról, viszont az alázat és a tisztelet minden Lindy táncosban ott él a múlt, és annak legendás személyiségei iránt.