Balboa

Swing alapú táncok egyike, mely az 1920-as években kezdett népszerűvé válni. Miért éppen balboa? A Balboa félszigetről (Newport Beach, California) kapta a nevét, mely akkoriban a fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő üdülőhely volt. 

A tánctermek zsúfoltsága ösztönzőleg hatott kialakulására: ellentétben a Lindy Hopra jellemző, nagy teret igénylő mozdulatokkal, a Balboát zárt tartásban táncolják és ezért akár egy talpalatnyi parkett is elegendő hozzá. 

A térdek alatti lábmunka-variációk tárháza kimeríthetetlen, az irányváltások és ritmika játékok használatával elképesztően gyors zenére is táncolható. 

Két formája létezik, a Tiszta Balboa (Pure Balboa) és Bal-swing. A Tiszta Balboát konzervatívabb, egyszerűbb mozdulatvilág jellemzi, hiszen csak lábjátékokat, irányváltásokat és a ritmika adta lehetőségeket használja. Ezzel szemben a Bal-swing erősen táplálkozik a többi swing táncból: a hagyományos alapokat megtartották ugyan, de látványos elemekkel kombinálták, például forgásokkal, akrobatikával, csúszásokkal. 

A Balboa - akárcsak a Lindy Hop - manapság reneszánszát éli a táncosok körében.

X